Daarna liep Hij zelf een stukje verder.
Hij knielde en begon te bidden.
Jezus was bang en ging steeds harder bidden.
Zijn zweet viel in grote druppels op de grond.
Het leken wel druppels van bloed.

Lucas 22:39–46 (41-44)

 

Gisteren zijn we begonnen aan de laatste week van de 40 dagen tijd. We leven in deze stille week of lijdensweek toe naar Goede Vrijdag en Pasen.
In deze laatste week gaan we het hebben over bidden. En als je aan bidden denkt in de 40 dagen tijd, dan denk je natuurlijk al snel aan Jezus die zich terugtrekt in Getsemane om te gaan bidden, vlak voordat hij gevangen genomen zou worden. Vlak voordat hij die enorme lijdensweg van de veroordeling, de marteling, de letterlijke lijdensweg van Jeruzalem naar Golgotha en dan die verstikkende dood moest ondergaan.
Jezus wist wat er ging gebeuren en nu wij weten wat hem te wachten stond, snappen we zijn angst. Snappen we misschien zelfs iets van de zweetdruppels die op bloeddruppels leken.

En in deze angst besluit Jezus te gaan bidden. Hij zoekt de stilte op. Samen met zijn beste vrienden, waar hij nog even mee samen wil zijn, maar het moment tussen Jezus en de Vader is een moment van hen samen.

Het laat iets zien over de intimiteit van dit gebed. Ik weet niet hoe Jezus gebeden heeft. Of hij het uitgeschreeuwd heeft, of hij het rechtop stond, op zijn knieën zat of misschien op de grond lag toen hij bad, maar Jezus zoekt naar de intimiteit met Zijn Vader. Het is een prachtig beeld, van Vader en Zoon.

Jezus vraagt of zijn Vader het zware lijden wat hem staat te wachten bij hem weg wil houden, maar hij bidt er gelijk achteraan: ‘Maar doe wat u zelf wilt, niet wat ik wil’.
En we lezen in vers 43 dat er een engel uit de hemel kwam om Jezus kracht te geven.

Jezus gebed wordt niet verhoord, want hij moest de hele lijdensweg, die hele vernedering ondergaan. Maar Zijn Vader luisterde wel degelijk en stuurde een engel om kracht te geven.

Als jij in nood bent, zoek jij dan ook de intimiteit van je Hemelse Vader? Zoek je dan ook een rustige plaats op om in alle rust met Hem te praten? Je zorgen te delen?

We leven toe naar Goede Vrijdag en Pasen. Misschien wel een even heftige als mooie tijd van het Christelijke geloof. Hopelijk doet deze week iets met je. Zet het je aan het denken. Voel je je dankbaar omdat je weet dat je Hemelse Vader je kent en zóveel van je houdt, dat hij zelfs zijn enig geboren zoon voor je heeft gegeven.

Misschien goed om Hem deze week iets vaker, in de stilte, te zoeken.

 

In de 40 dagen tijd ben ik meer en/of bewuster aan het bidden

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied: Sela, Getsemane:

 

Podcast van de dag (40dagenhierennu.nl):