Jezus nam opnieuw het woord.
Hij zei: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft’

Johannes 8:12

Vorige week heb ik in onze vakantie het boek ‘Gas, Het verhaal van een Nederlandse bodemschat van Emiel Hakkenes gelezen. Het gaat over de ontdekking van het gas onder het land van boer Boon in Slochteren, maar ook over de nooit ingeloste beloftes van politici om iets van de meer dan 400 miljard aan inkomsten voor het rijk te investeren in de provincie Groningen. Het is geen leuk boek om te lezen. Een voor een vallen politieke partijen, politici en NAM-directeuren door de mand. Het onrecht groeit per gelezen pagina en maakt je boos en verdrietig.

Het boek is daarnaast niet leuk om te lezen omdat ik tot de ontdekking kwam dat ook ik onderdeel ben van het probleem. Toen ik hier 5 jaar geleden kwam wonen, wist ik niets van aardbevingen. Na het lezen van het boek weet ik dat ik met mijn stem- en wegkijkgedrag en gasgebruik onbewust een schakel ben van een systeem waar andere mensen het slachtoffer van zijn.

Het is het bewustzijn dat soms ontbreekt in de terechte kritiek op de WK-deelname van het Nederlands elftal in Qatar na het bericht dat er meer 6500 migranten zijn overleden bij de bouw van de stadions. Maar hebben jij en ik eigenlijk wel recht van spreken? Onze smartphones zijn er dankzij kinderarbeid en het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft iets minder dan twee slaven in dienst (Lees hier meer). En had ik ons slavernijverleden al genoemd?

Ik begin er over omdat Jezus zich in de dagtekst het licht voor de wereld noemt. Daarmee is de zon bedoeld. Wie hem volgt loopt niet meer in het donker van het kwaad. Daar wil je toch meer van weten wanneer je ontdekt dat jij en ik vaak (onbewust) in de duisternis lopen? Door te geloven heb je licht in handen! Jezus heeft voor deze uitspraak namelijk net een vrouw geconfronteerd met haar ontrouw. Al haar aanklagers zijn beschaamd afgedropen en hij droeg haar op niet langer in zonde te leven (Johannes 8:2-11). Dat laatste is iets voor elke volgeling van Jezus op weg naar Pasen. Niet langer wandelen in de duisternis, maar wandelen in de zon op weg naar de lichtstad waar het Lam zelf het licht is (Openbaring 21:23).

Dat is trouwens een stad waar geen bouwvakker voor is overleden (en een stad met dikke, veilige aarbevingbestendige muren), want de stad komt volmaakt bij God vandaan (Openbaring 21:2). Tegelijk is die stad nu al aan het neerdalen (tegenwoordige tijd en toekomende tijd in één beeld!).

Dat betekent dat jouw en mijn leven en dat van de gemeente nu al op die lichtstad mag gaan lijken. En dat heeft invloed op mijn kiesgedrag, gasgebruik en kijkwijzer.

 

Wie het WK 2021 in Qatar volgt maakt zich medeschuldig aan de 6500 doden

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied: Hank Williams, I Saw the Light:

 

Podcast van de dag (40dagenhierennu.nl):