Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont
en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende,
zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting,
mijn God, op u vertrouw ik.’

Psalm 91, 1-2

In de vorstperiode die we achter de rug hebben zat de daklozenopvang weer vol. Mensen die op straat leven hadden zo een plek om te slapen, een schuilplaats voor de nacht.

We hebben in het leven allemaal een schuilplaats nodig. Dat wordt in Psalm 91 verwoord in pakkende beelden. Je kunt verstrikt raken in het net van de vogelvanger: denk aan een verslaving, waarin je gevangen zit. Herkenbaar is ook de verschrikking van de nacht: in het donker valt de angst of de wanhoop op je. Of die pijl die ineens op je afvliegt: je wordt uit het niets getroffen door een ziekte, corona bijvoorbeeld.

De psalm tekent het kwaad heel realistisch. Laat het op je inwerken: besef hoe kwetsbaar je bent!
En voel dan het verlangen naar een schuilplaats. Want die heb je nodig. Je kunt jezelf niet redden.

Is er een plek waar je veilig bent?
De dichter van Psalm 91 heeft een schuilplaats gevonden. Hij weet zich veilig bij God, onder wiens vleugels hij mag schuilen. Hij vergelijkt de trouw van God met een schild, waardoor je beschermd wordt. Ook weet hij van engelen die, op bevel van God, over hem waken en hem op handen dragen.

Maar God is niet alleen de plek waar je beschermd bent tegen het kwaad. Hij rédt je er ook van. Want Hij is ‘de Allerhoogste’ en ‘de Ontzagwekkende’. God staat overal boven. Hij is sterker dan welk kwaad ook. Kijk maar naar Jezus, Gods Zoon, die zelfs de dood heeft overwonnen. In Hem ben je veilig voor altijd.

Schuil bij Hem. Dat doe je door niet langer op jezelf te vertrouwen, dat jij het wel redt in dit leven. Soms is de nacht echt te koud: dan moet je naar de opvang, omdat je anders doodvriest.
Ga naar Jezus, de schuilplaats die God geeft. Aanbid Hem, door te zeggen dat je Hem nodig hebt: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, / mijn God, op u vertrouw ik.’

 

Iedere christen heeft zijn eigen beschermengel

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied:

 

Podcast van de dag (40dagenhierennu.nl):