Oefen jezelf in een vroom leven.
Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zal.

1 Timoteüs 4:7b, 8

Heb jij aan sport gedaan, of doe je aan sport? Ik heb aan judo gedaan. Elke zaterdag trainen in een gymzaal. Later kwam er nog de donderdagavond bij. Wil je beter worden, dan moet je trainen. Zorgen voor je conditie. En bepaalde worpen inslijpen. Steeds opnieuw tot je het met je ogen dicht kunt. Het heeft me in elk geval mooie herinneringen opgeleverd.

Toen ik achttien was, liep ik een tien kilometer hard. Zonder enige vorm van training. Dat werd me later door een fysiotherapeut afgeraden. Het was vragen om ongelukken en blessures. Je moet je spieren trainen. En daar zijn trainingsschema’s voor. Dat snapte ik wel, want de dagen na die tien kilometer deden mijn spieren behoorlijk veel pijn. Nu loop ik met een dergelijk schema. Er zijn dan dagen waarin je de grenzen opzoekt, om je grenzen te verleggen. En er zijn dagen, dat je rustig aandoet.

Tijdens het hardlopen werd ik door iemand ingehaald: “je kunt beter preken, dan dit doen” hoorde ik roepen. Tja, want Paulus zegt het al: oefening van het lichaam heeft weinig nut.

Met de huidige nadruk op gezond leven en bewegen kan je daar nog een hele boom over opzetten. Maar het leidt af van waar het Paulus echt om gaat. Vroom leven kan je ook oefenen. Dat kan je trainen. Daar zijn schema’s voor. Soms grensverleggend, dan doet het pijn en word je er moe van. Soms in de stilte. En dat vrome leven is niet alleen mooi voor straks, nee je plukt er nu al de vruchten van. En niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen. Vruchten van de Geest. Dat heeft God zelf beloofd. Vroom leven steeds opnieuw doen. Totdat je het met je ogen dicht kunt.

En wat is vroom leven dan? In deze dagen denken we na over Jezus volgen. Zijn voorbeeld nadoen. Steeds meer op Hem gaan lijken. Soms zocht Hij de stilte om bij zijn Vader te zijn. Soms zag Hij juist de mensen in hun nood. Dan verlegde Hij grenzen.

 

Geloof is te trainen

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results