Voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst. Wij hebben niets in deze wereld meegebracht en kunnen er ook niets uit meenemen. Wij hebben voedsel en kleren, laten we daar tevreden mee zijn.

1 Timoteüs 6, 6-8

 

In de maatschappij waarin we leven draait alles om de economie. We worden daarom voortdurend aangemoedigd om te kopen, want dat jaagt de economie aan. Woorden als ‘hebbedingetjes’ en ‘must-have’ kennen we allemaal. Openlijk wordt ingespeeld op ons verlangen naar steeds meer spullen.

In de kerk hebben we het er niet zo vaak over, is mijn indruk. Over ons bestedingspatroon praten we niet met elkaar. We bewónderen eerder elkaars mooie huizen, auto’s en smartphones dan dat we de ander de vraag stellen of hij die luxe wel kan verantwoorden.
Trouwens, wat zou jouw reactie zijn op die vraag?

Jezus heeft het vaak over geld en goed, vaker dan we denken. Voor Hem hoort het erbij. Geloven in God mag ook zichtbaar worden in je daden.

Daar komt bij dat rijkdom je heel gemakkelijk bij God vandaan trekt. Als je veel spullen hebt, zoek je zomaar dáárin je geluk, en niet meer in God.

Paulus haakt aan bij het onderwijs van Jezus. In zijn eerste brief aan Timoteüs is hij heel duidelijk: ‘We hebben voedsel en kleren, laten we daar tevreden mee zijn.’

Laat deze zin eens op je inwerken. Het gaat hier over onze basisbehoeften: dat wat we echt nodig hebben. Ga nu niet meteen lijstjes maken en discussiëren over wat er wel of niet bij hoort. Proef de oproep in deze woorden: leef in eenvoud. Je hebt minder nodig dan je denkt.
Laat je geloof in God je winst zijn. Laat Jézus je schat zijn, in wie je alles hebt.

In onze samenleving kiezen steeds meer mensen voor ‘ontspullen’, voor ‘minimalisme’, of welke woorden er ook maar aan gegeven worden. De reden is vaak dat men zich dan beter concentreren kan op waar het werkelijk om gaat in het leven.

Laat het ook in de kerk een thema worden. Met minder geld en goed ontstaat er meer ruimte voor God.
Je kunt je beter richten op de kern, op het koninkrijk van God, op Jezus.
Hij is ons geluk, Hij alleen.
Zo eenvoudig is dat.

 

Minder is meer

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied: Turn Your Eyes upon Jesus:

 

vandaag geen podcast van 40dagenhierennu.nl – morgen weer!