Maar een voor een begonnen ze zich te verontschuldigen.
De eerste zei: “ik heb net een akker gekocht, die ik beslist moet gaan bekijken.
Tot mijn spijt kan ik de uitnodiging niet aannemen.”

Lucas 14: 18

 

Vroeger kreeg ik op school wel eens een uitnodiging. Een kaartje met daarop een datum: “Dan geef ik mijn feestje. Het begint om … en het duurt tot …”
Soms stond er ook bij wat we gingen doen. Je moest je zwemkleren meenemen, bijvoorbeeld. En het sloot altijd af met: kom je ook?

Als kind vond je het best spannend. Zeker voor een eerste keer. Een vreemd huis, andere mensen. Wil ik dit wel? Vind ik dit wel leuk? Of ga ik liever iets anders doen. En toch een uitnodiging voor een feestje leg je niet zomaar naast je neer. Het was ook wel eervol, dat je uitgekozen was voor het feestje.

De ander, de activiteit en wat vind je er zelf van. Dat speelt allemaal een rol. Als de ander goed in de groep ligt, de activiteit leuk is, dan vind je het geweldig om erheen te gaan. Maar als je de ander je nou niet zo goed ligt, je helemaal niet van zwemmen houdt, dan ga je uitvluchten bedenken. Ik zou wel willen, maar ik kan niet. Natuurlijk kan je wel, maar je wilt het niet.

Jezus waarschuwt: je houdt je als mens zomaar vast aan de verkeerde dingen. Je legt je focus verkeerd. Je moet goed leren kijken en ontdekken wat echt belangrijk is.

En ik hoor het mezelf zeggen: Natuurlijk! Helemaal waar! En je kunt het, denk ik zelf al aanvullen. Maar …..

Maar ik moet toch ook leven, daar heb ik mijn werk voor nodig. Er zal toch geld verdiend moeten worden. Maar die ossen zijn voor mijn levensonderhoud heel belangrijk. Maar ik mag toch hier ook wel een beetje geluk zoeken.

Ja maar …
Het verlegt je blik. Het leidt af.
En als je afgeleid wordt, dan ga je dingen missen. Daar komen ongelukken van.
Dan doe je het maar half half en dat wil niet. Je zult moeten kiezen. Wat is nu echt belangrijk voor mij?
Of nog beter: wat is echt belangrijk voor God.

Verschuil je niet achter smoezen, die verbergen dat je diep in je hart niet wilt. Dat vraagt om eerlijkheid. En dat je nadenkt waar het in het leven nu echt om gaat. Je kunt denken, dat je geluk hier en nu te vinden is. Jezus wijst naar de toekomst. Je kunt denken, dat jij het zelf allemaal moet doen. Jezus zegt: God nodigt je uit voor zijn feest.

Kom je ook?

Ja, maar …

 

God geeft een feest. Kom je ook?

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied: Peter Gabriel, Excuse Me:

 

Podcast van de dag (40dagenhierennu.nl):