Neem in je beurs geen gouden, zilveren of koperen munten mee, schaf je voor onderweg geen reistas aan, geen extra kleren, geen sandalen en geen stok, want een arbeider is het waard dat er in zijn onderhoud wordt voorzien

Matteüs 10: 9, 10

Waarschijnlijk heb je het vroeger ook wel gespeeld. Het spel: ik ga op reis en neem mee … En anders zijn er zoveel variaties. Dingen die je op moet noemen en die je dan moet onthouden. Tandenborstel, portemonnee, zwembroek, zakmes, rugzak. Voor de vakantie hebben sommigen een afvinklijstje. Dan weet je tenminste zeker, dat je alles wat je nodig hebt, dat je dat ook bij je hebt.

Jezus stuurt zijn leerlingen erop uit. Ze moeten op reis. Ze moeten het koninkrijk verkondigen. En alles doen, wat daarbij hoort. Maar het lijstje van de leerlingen is heel kort. Ze mogen niets extra’s meenemen. Geen extra kleren, geen geld, geen stok.

De leerlingen moeten het hebben van wat ze krijgen. Een genezing: zeg maar wat het je waard is. Uitdrijven van boze geesten, bepaal maar een prijs. Weer terug in de samenleving kunnen, wat heb je ervoor over. Dat is de toepassing, die Jezus zelf geeft: een arbeider is zijn loon wel waard.

De leerlingen moeten zich bezig houden met het evangelie. Laten zij zich daar maar op richten. Ze moeten zich geen zorgen maken over de alledaagse dingen. Laten ze vertrouwen, dat ze dat wel krijgen.

Vandaag kan je bezorgd zijn om je veiligheid. Er zijn zoveel gevaren. Hoe wapen je daartegen? Je kunt bezig zijn met je spullen. Heb ik wel genoeg? Je kunt bezig zijn met eten en drinken. Kan ik er wel genoeg van genieten? In het beeld: stok, sandalen en geld. God zegt: dat is allemaal belangrijk. Maar daarboven staat het goede nieuws. Het nieuws van het koninkrijk van God. Dat is het belangrijkste. Dat stijgt erboven uit.

Als je dat nieuws deelt, dan deel je daarna je huis, je kleren en je geld. Wees jij maar bezig met het koninkrijk en vraag God om wat je daarvoor nodig hebt. Niet meer en niet minder. En geniet dan van de reis met God. Van alles wat Hij geeft en dat wat jij prachtig vindt.

Zegen komt van boven. Als de dauw van de vroege morgen, als een heerlijke motregen. Zegen niet bedoelt om alleen voor jezelf te houden, maar juist ook om te delen.

 

Een arbeider is zijn loon waard

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

 

Luisterlied: Casting Crowns, Who Am I:

 

Podcast van de dag (40dagenhierennu.nl):