Geef troost door

In Jesaja 40:1-11 ben je als lezer getuige van een goednieuwswave. Die begint in de hemel bij God (Jesaja 11:1-2). Daarna worden de troostende woorden van God als goed nieuws doorgegeven door anonieme stemmen. Deze stemmen roepen je op om je klaar te maken voor de komst van Gods glorie, op de wacht te gaan staan en zijn boodschap van troost door te geven. Maar er is ook een stem die het allemaal wel gelooft. Het is een tegenstem (Jesaja 11:6-7a) die wel vaker klinkt in de Bijbel: twijfel aan de belofte van God. Het is ook de herkenbare stem van ons eigen hart. Wie gelooft er zoveel eeuwen later nog in de vervulling van de belofte van troost en verlossing in een door het kwaad beheerste wereld? Toch is er echt wel wat gebeurt in de tussentijd. Het zal vast niet alle twijfel in ons hart tot zwijgen brengen, maar het is goed om te weten dat de goednieuwswave van Jesaja 40 een vervolg heeft gekregen. De kettingreactie van Jesaja 40 is niet gedtopt bij vers 11, maar gaat door tot op de dag van vandaag! Volgens de evangelisten (Matteüs 3:1-3) krijgen de woorden van Jesaja 40 namelijk een vervolg in het optreden van Johannes de doper die als adventsbode de komst van Jezus aan mag kondigen met dezelfde woorden uit Jesaja 40. De evangelisten zagen zijn boodschap en de dood en opstanding van Jezus Christus als vervolg en vervulling van de boodschap van Jesaja 40. Dankzij Jezus Christus zijn deze woorden van Jesaja 40 ook aan jou gericht. Jij en ik worden zo ook onderdeel van de kettingreactie van het beste nieuws! Je bent onderdeel van de goednieuwswave van Jesaja 40: verhef je stem met kracht en geef troost door!

Luister de podcast die ik afgelopen week maakte bij Jesaja 2:1-5 (zie hieronder)

Klik op afbeelding om te luisteren naar de podcast

Luister de podcast die ik afgelopen week maakte bij Jesaja 2:1-5

met Domi PK | ‘Zeg maar niets meer’

Kijk hier de dienst terug van zondag 6 december 2020 met de preek over Jesaja 40:1-11: https://www.youtube.com/watch?v=ekUW5OliQMc

In het boek Jesaja speelt de heiligheid van God, na het roepingsvisioen in Jesaja 6, een grote rol. God is steeds de heilige van Israël. Troost doorgeven aan de mensen om je heen begint met onder de indruk komen van Gods heiligheid in Jezus Christus. Kijk hier naar een filmpje voor kinderen dat ik heb gemaakt om uit te leggen wat ‘heilig’ betekent:

Ds. Pieter Kars van de kamp

Ds. Pieter Kars van de kamp

Predikant Grijpskerk-Niezijl